Θέμα: Παρεμβολές στη βρετανική αεροπορία από Έλληνες ραδιοερασιτέχνες  (Αναγνώστηκε 1333 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.


power

  • Επισκέπτης
« στις: Οκτώβριος 10, 2017, 09:38:20 πμ »

Παρεμβολές στη βρετανική αεροπορία από Έλληνες ραδιοερασιτέχνεςΣτην ετήσια έκθεση πεπραγμένων της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων, αναφέρει την πληροφορία ότι το 2016 έγινε αποδέκτης μιας καταγγελίας για παρεμβολές σε συχνότητα αεροναυτιλίας του της Βρετανίας στην HF μπάντα συχνοτήτων, η πρόκληση των οποίων γινόταν από ραδιοερασιτέχνες στη Δυτική Ελλάδα. Η ΕΕΤΤ προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη διόρθωση του προβλήματος.

Η συγκεκριμένη μπάντα συχνοτήτων αφορά κατά βάση την μπάντα των βραχέων κυμάτων ανάμεσα στους 3 και τους 30 μεγακύκλους. Επειδή τα ραδιοκύματα σε αυτή τη ζώνη μπορούν να ανακλαστούν σε στιβάδα ιονόσφαιρας και στη συνέχια να επιστρέψουν στη γη - μια μέθοδος γνωστή ως "ιονοσφαιρική" ή "ουράνιο κύμα διάδοσης" - αυτές οι συχνότητες είναι κατάλληλες για επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων σε διηπειρωτικές αποστάσεις. Η μπάντα χρησιμοποιείται από διεθνείς ραδιοφωνικούς σταθμούς (2.31-25.82 MHz), αεροπορικές επικοινωνίες, κυβερνητικούς σταθμούς, μετεωρολογικούς σταθμούς, υπηρεσίες ραδιοερασιτεχνών και ατομικούς ασυρμάτους (CB), μεταξύ άλλων.

Επίσης το ίδιο έτος, η ΕΕΤΤ έλαβε 10 καταγγελίες για  παρεμβολές σε συστήματα επικοινωνίας ραδιο­ερασιτεχνών (εκ των οποίων τέσσερις στο Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλονίκης, πέντε στο Περιφερειακό Γραφείο Πάτρας και μία στην Αθήνα) και 15 καταγγελίες για έλεγχο νομιμότητας σχετικών κεραιοσυστημάτων και πιθανής πρόκλησης παρεμβολών από τη χρήση αυτών. Στο σύνολο των περιπτώσεων αυτών πραγματοποιήθηκε τεχνικός έλεγχος και   δρομολογήθηκαν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων. Η πλειονότητα των προβλημάτων που ελέγχθηκαν και αντιμετωπίστηκαν από την ΕΕΤΤ οφειλόταν σε παρασιτικές εκπομπές από ηλεκτρομηχανολογικές ή ηλεκτρολογικές ή ηλεκτρονικές διατάξεις, καθώς και σε μη αδειοδοτημένη χρήση συχνοτήτων.

πηγη radiofono.gr

 

TinyPortal © 2005-2011